A szeretet adja a felelősségvállalás képességét. Akit szeretek, azért felelősséget vállalok. De önmagunknál kell mindent kezdeni. Ha nem tudom magamat szeretni, hogy tudjam jól szeretni a másikat? Ha magamért nem tudok felelősséget vállalni, hogy tudjak a másikért?

Minden, amit mondunk, jelentőséggel bír. Minden, amit ezen a világon teszünk, számít. Hatással van a jövő generációira. Hatással van a korszellemre.

Addig nem lehetünk sikeresek, amíg mindig valaki vagy valami mást hibáztatunk kudarcainkért. Ha nyerni akarunk, meg kell barátkoznunk a valósággal – mi tettük meg azokat a lépéseket, mi fogalmaztuk meg azokat a gondolatokat, mi generáltuk azokat az érzéseket és mi hoztuk meg azokat a döntéseket, amelyek a jelenlegi helyzetbe juttattak bennünket. Mi voltunk azok!

 • Mi vagyunk azok, akik megettük a gyorskaját.
 • Mi vagyunk azok, akik nem mondtunk nemet.
 • Mi vagyunk azok, akik elfogadtuk az állást.
 • Mi vagyunk azok, akik ebben az állásban maradtunk.
 • Mi vagyunk azok, akik hittünk nekik.
 • Mi vagyunk azok, akik nem hallgattunk az ösztöneinkre.
 • Mi vagyunk azok, akik feladtuk az álmainkat.
 • Mi vagyunk azok, akik megvettük.
 • Mi vagyunk azok, akik nem törõdtünk vele.
 • Mi vagyunk azok, akik úgy döntöttünk, ezt egyedül kell megoldanunk.
 • Mi vagyunk azok, akik megbíztunk benne.
 • Mi vagyunk azok, akik igent mondtunk a kutyákra.

Röviden: mi fogalmaztuk meg a gondolatokat, mi generáltuk az érzéseket, mi hoztuk meg a döntéseket, mi találtuk ki, mit mondjunk, és ezért tartunk most ott, ahol tartunk.

Ha sikeresek akarunk lenni, százszázalékos felelősséget kell vállalnunk mindazért, ami valaha is történik velünk. Idesorolhatjuk teljesítményünk mértékét, elért eredményeinket, kapcsolataink minőségét, egészségi állapotunkat és testi erőnlétünket, jövedelmünket, adósságainkat, érzelmeinket – mindent!

Van egy olyan pszichológiai tényező, amely érzésem szerint erőteljesen a genetikai magyarázatok malmára hajtja a vizet. Mi, emberek nem szeretjük a felelősséget. Egyénként ódzkodunk felelősséget vállalni a tetteinkért, a gyermekeink problémáiért, közösségként pedig a társadalom rengeteg hibájáért. A genetika – ez a semleges, érzelemmentes és személytelen tudomány – leveszi a vállunkról a terhet, és megszabadít a bűntudat baljós árnyaitól. Ha a genetika határozza meg a sorsunkat, akkor semmiért sem kell szemrehányást tennünk magunknak és másoknak. A genetikai magyarázatok minden vitorIából kifogják a szelet. Még csak a lehetősége sem merülhet fel annak, hogy felelősséget kellene vállalnunk, vagy bűntudatot kellene éreznünk.

Nem tudok úgy élni, hogy ha ígérek valamit, akkor az ne teljesüljön, és ezért nem tudok a személyemben felelősséget vállalni semmilyen politikus, politikai párt által képviselt tettért, gondolatért, ígéretért. Hruscsov elvtárs mondta annak idején, hogy „a politikusok mindenütt egyformák. Ígérnek neked egy új hidat még ott is, ahol nincs folyó”. Ezért gondolom, hogy ez a hivatás nem nekem való.

A felelőségvállalás azt jelenti, hogy felelősséget vállalsz az életedért. Ezzel megtetted az első alapvető lépést, hogy teljes emberi lénnyé válj – teljesen tudatossá, teljesen emberivé.

Az, amiért felelősnek érzed magad, a határodon belül helyezkedik el. Az, amiért nem érzed magad felelősnek, a határodon kívül helyezkedik el.

Ahhoz, hogy valaki úgy döntsön, hogy felelős lesz dolgokért, túl kell tennie magát azon az elképzelésen, hogy ráerőltetik a felelősséget.

Legnépszerűbb szerzők

A. J. Christian (86) Adolf Hitler (81) Ady Endre (100) A kis herceg (41) Albert Einstein (38) Arisztotelész (100) Arnold Schwarzenegger (106) Audrey Hepburn (41) A zöld íjász (37) Bagdy Emőke (100) Barabási Albert-László (47) Benjamin Franklin (62) Blaise Pascal (50) Bob Dylan (37) Bob Gass (40) Bob Proctor (40) Bonaparte Napóleon (62) Brian Tracy (48) Bruce Lee (87) Buddha (71) Bud Spencer (98) Carl Gustav Jung (100) Carl Sagan (54) Cobra Kai (37) Cristiano Ronaldo (77) Csernus Imre (104) Csitáry-Hock Tamás (168) Dale Carnegie (38) Dexter (100) Donald Trump (50) Eckhart Tolle (73) Ezel - Bosszú mindhalálig (132) Fekete István (96) Fernando Alonso (38) Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij (56) Fodor Ákos (135) Fredrik Backman (50) Friedrich Schiller (45) George Gordon Noel Byron (43) Graham Greene (39) Henry Ford (36) Hermann Hesse (60) Hioszi Tatiosz (44) Honoré de Balzac (36) Illyés Gyula (37) Jim Morrison (48) Joe Dispenza (46) Johann Wolfgang von Goethe (290) Jókai Mór (63) József Attila (37) Kepes András (56) Kimi Raikkönen (40) Kodály Zoltán (40) Konfuciusz (52) Kosztolányi Dezső (70) L. Ron Hubbard (87) Laurell Kaye Hamilton (45) Lewis Hamilton (49) Lucius Annaeus Seneca (38) Madách Imre (40) Mahatma Gandhi (54) Marilyn Monroe (44) Mark Twain (39) Matthew McConaughey (41) Max Verstappen (41) Meryl Streep (50) Miguel de Cervantes (45) Mike Tyson (111) Moldova György (54) Márai Sándor (112) Máté Gábor (orvos) (40) Móricz Zsigmond (50) Müller Péter (95) Napoleon Hill (103) Náray Tamás (59) Oprah Winfrey (60) Orbán Viktor (93) Oscar Wilde (36) Osho (37) Paulo Coelho (217) Pelé (38) Polcz Alaine (41) Rabindranath Tagore (49) Radnóti Miklós (40) Sadhguru (64) Scott Jurek (46) Stephenie Meyer (37) Stephen King (55) Szent-Györgyi Albert (43) Teleki Pál (38) The Originals – A sötétség kora (52) Vavyan Fable (105) Vekerdy Tamás (79) Voltaire (42) Wass Albert (70) William Shakespeare (44) Winston Churchill (60) Zig Ziglar (50) Zlatan Ibrahimovic (42) Ákos (56)