Be kell végre látnunk, hogy “egy embert meggyógyítani” nem annyit jelent, mint a régi állapotot visszaállítani, hiszen éppen az idézte elő a betegséget; a gyógyítás sokkal inkább az öntudat kitágítása, egy új és életigenlő út megválasztása révén érhető el. Amíg ezt meg nem tanuljuk, továbbra is szükségünk van a betegségre.

A betegség erősítheti, de gyengítheti is az egót. Ha panaszkodsz, önsajnálatot érzel vagy bosszankodsz amiatt, hogy beteg vagy, akkor az egód erősebbé válik.

Félelem, szorongás, harag, neheztelés, szomorúság, gyűlölet vagy intenzív ellenszenv, féltékenység és irigység. Ezek mind megszakítják a testben zajló energiaáramlást, befolyásolják a szív és az immunrendszer működését, az emésztést, a hormontermelést stb.

A természetben rövid távon minden szervezet képes tolerálni a stresszt, ha azonban folyamatosan stresszben vagyunk, nem kapcsol ki a stresszválaszunk, és megbetegszünk.

A legrosszabb betegség, ami a sikert legtöbbször aláássa és ellehetetleníti, az akut kifogásitis, más néven a “kifogásgyártó mirigyek heveny gyulladása”. A siker szempontjából ez a betegség minden esetben halálos.

A vonzás törvénye szerint nem úgy szűnik meg a betegség, ha harcolsz ellene. Egy ilyen küzdelem során a betegséggel vívott harcra koncentrálsz, márpedig azt vonzzuk, amire koncentrálunk. Hagyd hát, hogy az általad kiválasztott orvosok végezzék a dolgukat, te pedig összpontosíts az egészségre. Gondolataid az egészségről szóljanak. Szavaid az egészségre vonatkozzanak. És képzeld magad elé, hogy tökéletesen jól vagy.

Három alapvető stresszt ismerünk. Van a fizikai stressz, melyeknek forrásai a balesetek, a sérülések, az esések vagy a traumák. Van a vegyi stressz, melyet baktériumok, vírusok, az élelmiszerekben lévő hormonok, nehézfémek, az alkohol okozta másnaposság vagy a vér cukorszintje okoz. És van az érzelmi stressz, melyek családi tragédiák átéléséből, munkahelyi vagy pénzügyi problémákból születnek. Mindezek a dolgok kibillenthetik az agyunkat és a testünket az egyensúlyból.

A stressz, amit az emberek többsége pszichésen érez, nem más, mint fikció. Arra az esetleges “mi történik a legrosszabb esetben?” forgatókönyvre és jövőképre épül, ami még meg sem történt. Stressz akkor alakul ki, amikor visszautasítjuk az életet. Van valami az életünkben, amire azt mondjuk, nem akarjuk, másnak kellene lennie, vagy valakinek mást kellene tennie. Ezzel stresszt gyártunk magunknak. Nem vagyunk harmóniában az élettel, és nem fogadjuk el az életet. Ez az, ami megakadályozza a könnyedséget, és végül betegséghez vezet. A könnyedség hiánya a betegség
előfutára, így egyértelműen a fiziológiánkban nyilvánul meg.

A bolygó lakosságának kevesebb mint 5 százaléka születik mindent eldöntő genetikai adottságokkal. A másik 95 százalék betegségeit az életmód, a szokások és a döntések okozzák. Gyógyászati modellünk tökéletesen működik akut problémák esetén. Ha eltöröd a karodat, vagy vakbélgyulladásod van, jó ötlet mentőket hívni, hogy ellássanak. Ha azonban olyan krónikus problémákról van szó, melyek megoldásához életmódbeli változtatások szükségesek, egy gyógyszer bevétele a legtöbb esetben nem elég.

Le kell hatolnod a betegséged gyökeréig, ha meg akarod találni a szabadságot. Az emberek anélkül keresik a megoldásokat, hogy megnéznék, miért alakult ki az adott probléma.