A harmonikus vonzás törvénye szerint a gondolatok a maguk anyagi alakmásává lesznek. Ez az igazság magyarázatot ad arra, miért él az emberek többsége boldogtalanságban és nyomorúságban egész élete során. Engedik, hogy lelkük elmerüljön a boldogtalanságtól és a nyomortól való félelemben, s meghatározó gondolataik e viszonylatok körül fognak forogni. A harmonikus vonzás törvénye átveszi az uralmat, s megadja azt, amire számítanak.

Bármilyen gondolatokat küld is az ember a külvilág számára, azok megsokszorozva jutnak vissza akár áldásként, akár átokként, az olyan biztos, mint hogy a nappalra éj következik.

Gondolkozz a nyomor jegyében, s nyomorúságban fogsz élni. Gondolkozz a gazdagság jegyében, s a bőséget fogod magadhoz vonzani. A harmonikus vonzás örök törvényének értelmében az ember gondolatai mindig olyan anyagi öltözetet vesznek fel, amelyek saját természetükhöz illeszkednek.

Az elv, amely dinamikus erővel ruházza fel a gondolatot, hogy az megfeleljen tárgyának, és ezáltal felülkerekedjen minden nem kívánatos emberi tapasztalaton, a vonzás törvénye, más néven a szeretet. Ez egy olyan alapvető és végtelen elv, amely jelen van minden dologban, minden filozófiai rendszerben, minden vallásban és minden tudományos elméletben. A szeretet hatása alól nincs kibúvó. Ez az az érzés, amely életet lehel a gondolatba. Az érzés vágy, a vágy pedig szeretet. A szeretettel átitatott gondolat legyőzhetetlen.

Az uralkodó gondolkodásmód vagy mentális beállítottság mágnes, a törvény pedig az, hogy a hasonló hasonlót vonz. Az előbbi tehát kivétel nélkül olyan körülményeket von maga után, amelyek saját természetének felelnek meg.

A teremtés folyamatos. Minden egyes alkalommal, amikor valaki hosszasan vagy tartósan gondol valamire, egyben teremt is. Egészen bizonyos, hogy gondolatai nyomán előbb-utóbb megvalósul valami.

Fontos, hogy mindig tudatosan válogasd meg a gondolataidat. Ez valójában nagyon élvezetes, hiszen magad lehetsz saját életed remekműve! Egy igazi Michelangelo vagy, akinek Dávidja nem más, mint saját maga.

Mindent, ami most körbevesz téged – beleértve azokat a dolgokat is, amelyekkel elégedetlen vagy -, te vonzottál magadhoz. Tudom, hogy ezt nem könnyű megemészteni. Most bizonyára valami ilyesmi jár a fejedben: “Én ugyan nem vonzottam magamhoz az autóbalesetet. Sem azt az akadékoskodó ügyfelet, aki megkeseríti az életemet. Az adósságról nem is beszélve.” Az én tisztem megmondani neked, hogy de bizony, ezeket mind te vonzottad magadhoz. Ezt a tényt a legnehezebb elfogadni, de amint sikerül, az ember egész élete megváltozik.

Nem is annyira azt kapod, amit gondolsz, sokkal inkább azt, amit érzel. Ezért van, hogy egyesek képesek egy egész napot elrontani, csak mert felkeléskor véletlenül beverték a lábujjukat. Pedig érzelmeik áthangolásával könnyedén megváltoztathatnák adott napjukat – sőt az egész életüket. Ha vidáman indul a napod, a vonzás törvényének értelmében folyamatosan újabb és újabb pozitív helyzetek és emberek felbukkanására számíthatsz – egészen addig, amíg nem hagyod, hogy valami elrontsa a kedvedet.