A közösségi médiavállalatok becsapják a felhasználóikat azzal, hogy a figyelmüket manipulálják és saját üzleti céljaiknak megfelelően irányítják. Tudatosan törekednek arra, hogy függőséget alakítsanak ki az ügyfelekben a szolgáltatásaik iránt.

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás olyan eszközöket hozott létre a társadalom ellenőrzésére, amelyek mérhetetlen előnyöket biztosítanak az elnyomó rezsimek számára a nyílt társadalmakkal szemben. A diktatúrák számára ezek az eszközök hasznosak, a nyílt társadalmak számára viszont halálos veszélyt jelentenek.

A CEU az évek során állhatatosan védelmezte a kutatói szabadságot. Legutóbb kemény ellenállást tanúsított, amikor Orbán Viktor miniszterelnök maffiaállama összes erőforrását latba vetve összehangolt támadást indított, hogy megsemmisítse a teljes felsőoktatást Magyarországon, és elüldözze a CEU-t.

A menekültválság egész Európában zavarokat okozott. A gátlástalan vezetők kiaknázták ezt, még azokban az országokban is, amelyekben alig fogadtak be menekülteket. Magyarországon Orbán Viktor újraválasztási kampányát arra alapozta, hogy hazug módon megvádolt engem, hogy egész Európát – benne Magyarországot – el akarom árasztani muszlim menekültekkel.

A természeti jelenségek terén a tudományos módszerek csak akkor hatékonyak, ha elméleteik érvényesek, de a társadalmi, politikai és gazdasági ügyekben az elméletek akkor is hatékonyak lehetnek, ha nem érvényesek.

A pénzügyi piacok állandóan előre látják az eseményeket, jót és rosszat egyaránt, de ezek épp azért nem válnak valóra, mert előre látták őket.

A világról alkotott képünk sohasem lehet tökéletes, hiszen mi magunk is résztvevői vagyunk azoknak az eseményeknek, amelyeket meg akarunk érteni. Természetesen egyéb tényezők is befolyásolhatják ismeretszerzésünk hatékonyságát, ám az emberi történések tökéletes megértését akadályozzuk meg azzal, hogy részei vagyunk a világnak.