Amikor a bátyámat elvitték katonának, rám hagyott egy doboz Sportrobit, a korszak csúcskategóriás, egyben egyetlen Magyarországon elérhető táplálékkiegészítőjét. Így végérvényesen kikötöttem a testépítésnél.

Amikor 1962-ben elkezdtem súlyzózni, anyám ezt ismételgetve fakadt sírva: “Hol rontottam el? A fiam olajozott testű férfiak képét teszi ki a falra, pedig minden barátjának lányok fotóival van tele a szobája!”

A súly csak egy eszköz. A kalapácsra vagy a szögre fókuszálsz? Jobban figyelj arra, amire rá akarsz ütni.

Hadd mondjam el, hogyan tudsz egy egyszerű tömegnövelő shake-et összerakni, amihez minden összetevőt meg tudsz venni a boltban. Tegyél egy csésze zabpelyhet, 1 banánt, 10 tojást és 1 teáskanál mogyoróvajat a mixerbe, és turmixold össze. Nincs benne szemét, nincs benne semmi szar, nincsenek vegyi anyagok. Ami van benne, az komplex szénhidrát a zabpehelyből, fehérje a tojásfehérjéből, természetes zsír a mogyoróvajból és banán. Kérhetnél ennél jobbat? Ez a kiba*ott tökéletes shake. Ez igazi étel. És minden, ami ebben a shake-ben benne van, az előnyödre fog válni. Meg olcsóbb is lesz.

Nem létezik semmilyen rövidebb út. Nehéz testépítőnek lenni. Ha nem vagytok hajlandók nehéz munkát végezni, akkor nem ez a megfelelő sport számotokra. Szeretnetek kell. Amennyiben szeretitek, oda fogtok eljutni, ahol lenni szeretnétek.

A szüleimtől kértem karácsonyra egy súlyzókészletet 11 éves koromban. Műanyagból volt és kaptam mellé egy Charles Atlas által írt könyvet is, ami a gyakorlatokat tartalmazta. Ez vált a Bibliámmá, mindennap forgattam.