Én 1966-ban versenyeztem először nemzetközi szinten. Akkoriban a legtöbb testépítősztár, akikről a magazinokban olvastam, Kaliforniában élt és ott is edzett. Az első nagy nemzetközi győzelmemre 1967-ig kellett várnom, amikor sikerült legyőznöm a Nemzetközi Amatőr Testépítő Szövetség (NABBA) Mr. Univerzum versenyén Dennis Tinerinót, ám ez csupán azt jelentette, hogy most már versenybe szállhatok az akkori nagyágyúkkal.

Emlékszem, mennyire hihetetlen volt számomra, amikor 1967-ben végre személyesen is találkozhattam Reg Parkkal. Szinte megszólalni sem tudtam az ámulattól. Részint azért csodáltam, mert nagydarab férfi volt, nagyon izmos, és fizikuma erőt sugárzott. Kezdőként eltökéltem, hogy az övéhez hasonló testet akarok; pontosan azt az izomtömeget és -sűrűséget, melyeket az ő fotóin láttam – nagy volt, kemény, egyszóval valódi Herkules.

Egyike vagyok a “nagy evő” testépítőknek. A szezonon kívül a súlyom 136 kiló 8% testzsír mellett. Ilyenkor 8-12 alkalommal eszek, még éjjel is. Próbálok egy meghatározott tápanyag lebontás szerint enni: 3-400 g fehérje, 1000-1400 g szénhidrát. Igyekszem szigorúan étkezni, ami nehéz ilyen sok utazás mellett, de én igen fegyelmezett vagyok.

A folyamatos fejlődéshez komoly kreativitásra van szükség. Ne félj új dolgokat kipróbálni az edzőteremben! Különösen akkor, ha már régóta ugyanazokat a módszereket alkalmazod az edzéseiden, és a tükörben látott kép alapján nem tűnsz nagyobbnak vagy jobbnak, mint egy évvel, két évvel vagy 10 évvel ezelőtt!

Az, hogy átnyújtanak neked egy első díjat, még nem jelenti, hogy te vagy a legjobb. Nem hagyhatom, hogy ilyen tévképzetek hajtsák az egómat. Ebben a sportban az embernek rengeteg elvárásnak kell megfelelnie, így nagyon fontos, hogy kontrollálni tudjam, miként hat rám a győzelem vagy a vereség. Igyekszem mindig érzelmileg kiegyensúlyozott maradni. Hálásnak és motiváltnak érzem magam, akármilyen eredményt érek is el.

Amikor a bátyámat elvitték katonának, rám hagyott egy doboz Sportrobit, a korszak csúcskategóriás, egyben egyetlen Magyarországon elérhető táplálékkiegészítőjét. Így végérvényesen kikötöttem a testépítésnél.

Amikor 1962-ben elkezdtem súlyzózni, anyám ezt ismételgetve fakadt sírva: “Hol rontottam el? A fiam olajozott testű férfiak képét teszi ki a falra, pedig minden barátjának lányok fotóival van tele a szobája!”

A súly csak egy eszköz. A kalapácsra vagy a szögre fókuszálsz? Jobban figyelj arra, amire rá akarsz ütni.