Vannak orvosok, akik azt hiszik, nem tudnának elég pénzt keresni, ha változtatnának gyógyító gyakorlatukon, és/vagy nem akarnak másfajta gyakorlatot folytatni, mint orvostársaik. Egyszerűen azt csinálják, amit tanultak – még akkor is, ha az nem működik.

Manapság már tudjuk, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok önmagukban nem elegendőek a szervezetünk számára. Az immunrendszer normális működéséhez a növényekben található további fitokemikáliák százaira van szükség.

Ha egészséges ételeket eszünk, egészségesek leszünk; amennyiben nem így teszünk, megbetegszünk. Lényegében abból az élelemből épülünk fel, amelyet megeszünk. Ahogyan mondani szokták: az vagy, amit megeszel.

A legutóbbi években a tudósok felfedezték, hogy a sejtjeink között káprázatos és rendkívül összetett interakciók sora zajlik, amelyek során fitovegyületek kombinációi támogatják az emberi szervezet védekező és öngyógyító „gépezetét”, amelyről korábban nem volt tudomásunk.

Mindig elcsodálkozom, hogy olyan sok népszerű és ismert egészségügyi gurut és vezetőt látok, akik maguk is túlsúlyosak és nem egészségesek. Ha a táplálkozási tanácsaik helyesek, akkor nem lennének túlsúlyosak!

Természetesnek tartjuk, hogy a 40-es éveink elején elveszítjük az ifjúkori lendületünket, 14-18 kiló túlsúlyt hordozunk, a 40-es és 50-es éveink végére krónikus betegségekben szenvedünk, és az utolsó évtizedeinket másoktól való függőségben éljük. Ám mindezt nem szabad rendben lévőnek tekinteni. Az, hogy mégis annak vesszük, az egészségtelen életmód és a téves információk egész életen át tartó mintázatának következménye.