Lassan a hetvenedik évembe lépek, de harmincötnek érzem magam. A lendületességemből nem veszítettem, gyors bokszoló voltam, s nagyon kemény. Ha kell, felveszem a kesztyűt, hogy megmutassam, mit, miként kell csinálni. Nem elég elmagyarázni egy szabályos jobb- vagy balegyenest, látnia is kell azt a gyereknek.

A sportolói múltam adott olyan tartást, amellyel minden helyzetből találtam kiutat.

Elképesztő sok munkát követően kerültem a világ tetejére. Hiszem, jelenlegi ökölvívóink is képesek lehetnek hasonlóra, ha tesznek érte.

Tehetségeink most is vannak, de melléjük megfelelő szakedzők kellenek. Az alapokra megtanítják a srácokat, de az a plusz hiányzik, amitől ismét sikeresek lehetnénk. Ideális felállás lenne, hogy a fiatal trénerek mellett idősebb, tapasztalt sportolók segítsenek meglátásaikkal. Meg kell tanítani, hogy ez nem bunyó vagy boksz, ez ökölvívás, vagyis technikai és taktikai sport.

Nagyon kitartó és konok ember vagyok, orvoshoz nem megyek. Van sok doktor barátom, kapok tőlük tanácsokat, a hasznosokra odafigyelek.

Egyetlen magyar bokszoló sem vett részt négy olimpián. Papp Laci háromszoros aranyérmes, de ő is csak három olimpián járt. Azért ez nem semmi, igaz?

Feliks Stamm, a lengyelek legendás edzője – akiről emlékversenyt is elneveztek – azt mondta rólam, hogy én vagyok a legtechnikásabb ökölvívó, akit valaha látott.

Balkezes lévén fordított alapállású voltam, nemigen feküdt a stílusom az ellenfeleknek.

Annyi elfeledett epizódunk van. Ismerem Bognár Józsit (Joe Bugner), aki nem játszott alárendelt szerepet Joe Frazierrel, Cassius Clayjel (Muhammad Alival) szemben sem. Kibírta a nyolc menetet, és lábra állt, talpon kihordta. Csík Tiborról, negyedik olimpiai bajnokunkról, aki Londonban 1948-ban nyert az olimpián, kevesen tudják, hogy később profi világbajnok lett ausztráliai színekben.

Az ökölvívó-mesteredző kollégákkal le szoktam ülni, s arról beszélgetünk, hogyan kell egy jó edzéstervet elkészíteni, mert látok hiányosságokat. Azt se tudják, hogy az ökölvívó kézfejében 29 csont és 124 ínszalag van. Mit is jelent ez? A fiatalokhoz az anatómiai ismeretek mellett pedagógiai érzék is kell, mert a versenyző és az edző együtt sír és együtt nevet.