A növényi alapú táplálkozás és a hagyományosabb fogyókúrás megközelítésmódok között az a legnagyobb különbség, hogy az előbbi esetében az emberek ad libitum, vagyis tetszés szerint étkezhetnek. Magyarán az egészséges növényi diétát követők annyit esznek, amennyi csak jólesik nekik. Nem kell számolgatniuk a kalóriákat, sem kiporciózniuk az adagokat – egyszerűen csak ehetnek jóízűen. Tehát a legsikeresebb stratégia az, ha a táplálék mennyiségének korlátozása helyett inkább a minőségén javítunk.

A növényi alapú diétákkal – a temérdek durva fogyókúrás módszerrel ellentétben, melyek lényegében rákényszerítenek, hogy az átmeneti előnyök érdekében hoszszú távra kiszipolyozd a szervezeted – valóban két legyet üthetsz egy csapásra, vagyis eredményesen szabadulhatsz meg a súlyfeleslegedtől, miközben továbbra is egészségesen táplálkozol.

Nem is olyan régen még magát az öregkort is betegségnek tekintették, az emberek azonban nem halnak meg az öregedés miatt. Betegségekbe halnak bele, a leggyakrabban pedig a szívinfarktusba.